Celal Altuntas

Celal Altuntas is geboren in 1972 te Diyarbakir, Turkije. In 1992 ontvlucht hij dat land om politieke redenen en komt hij in Nederland terecht. Na vijf jaar krijgt hij eindelijk zijn verblijfsvergunning. Over de eerste twintig jaar van zijn leven schrijft hij het boek Het dorp van de zeven broers.
Als maatschappelijk werker besluit Celal zich in 2002 in eerkwesties te verdiepen en er de strijd mee aan te gaan. Hij geeft sindsdien lezingen, begeleidt slachtoffers en potentiƫle daders van eergeweld, voorziet instanties en organisaties van advies en informatie en maakt films over dit gevoelige en ingewikkelde onderwerp.
Tegenwoordig is Celal gescheiden en heeft hij twee dochters, Havin en Avsin. Hij publiceert columns en artikelen over politiek en eerkwesties.
In 2015 verscheen Het is je zusje!. Dit boek biedt aan de hand van waargebeurde verhalen een uitstekend inzicht in eerkwesties, eermoord, bloedwraak en de gewelddadige invloed van een collectieve cultuur en religie op het beleven van eer en eerverlies. Celal laat zien hoe met eerkwesties om te gaan zonder dat er geweld bij komt kijken.

Foto: Koos Breukel