Thomas Rosenboom

Thomas Rosenboom (Doetinchem, 1956) groeide op in Arnhem, en ging in Nijmegen psychologie studeren. Na drie jaar brak hij die studie af om Nederlands te studeren in Amsterdam. In 1983 debuteerde hij met de verhalenbundel De mensen thuis (1983); daarin staat ook het verhaal ‘Bedenkingen’, dat hij al het jaar daarvoor in De Revisor publiceerde. Al snel volgde de psychologische thriller Vriend van verdienste (1985), die direct na verschijnen in het Duits werd vertaald. Zijn grote doorbraak kwam met de imposante roman Gewassen vlees (1994), waarvoor hij de Libris Literatuur Prijs ontving. Hij had meer dan zeven jaar aan de roman gewerkt, en vijf werkjaren later publiceerde hij Publieke werken (1999) – en opnieuw won hij daar de Libris Literatuur Prijs mee. Het is een unicum, want tot op de dag van vandaag heeft geen enkele andere schrijver die prijs tweemaal ontvangen.
In 2003 verscheen zijn roman De nieuwe man, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Na het Boekenweekgeschenk Spitzen, het pamflet Denkend aan Holland, de verhalenbundel Hoog aan de wind en de roman Zoete mond, verscheen in 2012 De rode loper.
De romans van Thomas Rosenboom worden vertaald in het Duits, Frans, Deens, Spaans en Hongaars.

‘Een meesterlijk stilist’ de Volkskrant
‘Een helemaal echte Rosenboom: gedetailleerd, precies, doortimmerd, traag, en toch van een onontkoombare spanning, alles gedaan in die licht historiserende stijl, die zijn handelsmerk zijn geworden en die het verhaal dat je ne sais quoi geeft dat het kenmerk is van alle grote literatuur.’ Het Parool

romans en verhalen:
De mensen thuis (verhalen,1983)
Vriend van verdienste (1985)
Gewassen vlees (1994)
Publieke werken (1999)
De nieuwe man (2003)
Spitzen (2005) Boekenweekgeschenk
Hoog aan de wind (verhalen, 2006)
Zoete mond (2009)
De rode loper (2012)

hertaald door Thomas Rosenboom:
Willem IJsbrandtsz. Bontekoe Het Journaal van Bontekoe (2001)
Het einde van Johan van Oldenbarnevelt (2005)

essays:
Aanvallend spel. Vier lezingen over schrijven (2003)
Denkend aan Holland (pamflet, 2005)

Foto: Koos Breukel