Afgemat als een eendagsvlieg bij avond

Een selectie uit de brieven 1858-1879

Friedrich Nietzsche

Dit boek bevat een ruime keuze uit de correspondentie van Friedrich Nietzsche. Het beslaat de periode vanaf 1858, het jaar waarin Nietzsche als veertienjarige zijn ouderlijk huis verruilt voor het gymnasium van Pforta, tot aan 1879, het jaar waarin hij Bazel verlaat en zijn bestaan als dolend geleerde begint.
We volgen Nietzsche tijdens zijn studie (theologie en filologie), eerst in Bonn, later in Leipzig. We zien hoe hij in 1868 Richard Wagner ontmoet, wat door Nietzsche zelf als de belangrijkste gebeurtenis in zijn leven wordt beschouwd; hoe hij in 1869 op zeer jeugdige leeftijd in Bazel tot hoogleraar klassiek Grieks wordt benoemd; hoe hij deze positie al spoedig als een moeizame corvee gaat beschouwen en tien jaar later tot zijn grote opluchting van deze beroepsplicht wordt ontheven. In de brieven is zijn ontwikkeling op de voet te volgen: van klassiek filoloog tot publicerend filosoof; van vriend en bewonderaar van Wagner tot diens felle criticaster.
De brieven werden geselecteerd, vertaald en toegelicht door Hans Driessen (1953-2017).

* Behalve filosofie en gezondheid komen er nog veel meer zaken aan de orde in deze rijke verzameling brieven. De grote waarde die Nietzsche hecht aan zijn vriendschappen bijvoorbeeld. En zijn vergeefse zoektocht naar een passende echtgenote. – Trouw